BLOG
Diyabetik Nöropatiyi Ameliyat İle Düzeltmek Mümkün

Metabolik Cerrahi Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre şeker hastalarında görülen sinir iletim sorunları obezite ameliyatlarından sonra düzeliyor. Şeker hastalarında sıklıkla görülen ve yüksek şekerin neden olduğu sinir harabiyeti hem günlük yaşamı çok olumsuz etkiliyor hem de ciddi iş gücü ve maliyet kayıplarına neden oluyor. “Diyabetik Nöropati” adı verilen bu durum sıklıkla kendini el ve ayaklarda uyuşma, ağrı, yanma ve karıncalanma ile belli etmekte. Tek etkili tedavisi kan şekeri düzenlemesi olan Diyabetik Nöropatiyi artık ameliyat ile tedavi etmek mümkün.

Kilo problemi olan şeker hastaları üzerinde yapılan araştırmaya göre el ve ayaklardaki sinirsel sorunların yanı sıra kalpteki iletim sorunları da obezite ameliyatlarından sonra çok büyük oranda düzelmekte.

Amerikan Klinik Endokrinologlar Birliği’nin 2015 yılı toplantısında, Tenesse kentinde sunulan araştırma, şeker hastalarında görülen hem kalp hem de el-ayak sorunlarının bir obezite ameliyatı sonrası düzeldiğini gösteren ilk çalışma olması sebebiyle de büyük önem taşıyor. Konuyla alakalı görüşlerini paylaşan Alabama Üniversitesi’nden Prof. Dr. David Bell; obezite ameliyatları sonrası şekerin düzelmesiyle Diyabetik Nöropati’nin de düzelebileceğini ifade etti.

Çalışma ekibinden Dr. Casellini ise ameliyattan 6 ay sonra hem şeker hastalığının hem de yüksek şekere bağlı sinir hasarının çok büyük oranda düzeldiğini gözlemlediklerini bildirdi. Buna ilaveten ameliyat olan hastaların fazla kilolarından kurtulduklarını, kilo kaybının da ortaya çıkan bu olumlu etkide payı olabileceğini ifade etti. Ameliyattan sonra görülen bu olumlu değişimlerin kalp iletimi ve kalpteki sinyal düzenini de olumlu yönde değiştirdiğini bildiren Dr. Casellini; tek bir ameliyat ile hastaların pek çok sorununun giderildiğini de ilave etti.

Yapılan çalışma ile alakalı görüşlerini aktaran Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı yönetim kurulu başkanı Doç. Dr. Alper Çelik; “Bu çalışma ile alakalı en önemli nokta; ortaya çıkan sinirsel düzelmenin, kilo kaybından ve ameliyat öncesi kilo fazlalığından bağımsız gelişmiş olmasıdır.” dedi. Sonuç olarak, ameliyat sonrası düzelmenin, sindirim sistemi ile beyin arasındaki hormonal trafikte ortaya çıkan değişimlerden kaynaklandığını ve bunun kilo kaybı ile bağlantısı olmadığını da vurguladı.

Çelik; “Bizler vakıf olarak yaptığımız çalışmalarda bu ameliyatların sindirim sistemi ile beyin dokusu arasındaki iletişimi ne yönde etkilediğini araştırıyoruz. Çok yakın gelecekte bizler de sonuçlarımızı paylaşarak tıp literatürüne katkımızı sağlayacağız.” diye sözlerini tamamladı.


Kaynak: Metabolik Cerrahi

METABOLİK CERRAHİ VAKFI

Vakfımızın en temel amaçlarından birisi Metabolik Cerrahi ve Obezite Cerrahisi arasındaki konfüzyonu gidermektir. Gerek halk, gerekse hekimler arasında var olan bu konfüzyon bazı cerrahi camialarında bazı talihsiz “bu ameliyat da şekeri düzeltir” ifadeleri ile yerini bulmaktadır.

Vakfımız aşağıda yer alan bilgiler doğrultusunda obezite ameliyatlarına ait uzun dönem sonuçların, komplikasyon oranlarının ve ilave tedavi gereksinimlerinin halkın da anlayabileceği bir dille ifade bulmasını görev kabul etmiştir.

Olası tedavilerin tüm detayları ile daha iyi anlaşılması hem sonuçların optimizasyonunu sağlayacak, hem de hasta – hekim- tedavi uyumunu güçlendirecektir.